Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri

13 Mar

Girişimciliğin Avrupa çapında kamu kurum ve kuruluşlarının desteği ve teşviki ile geliştirilmesini ifade eden Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri, işletmeleri ve girişimciliği en başarılı şekilde teşvik edenleri belirlemek, en iyi girişimcilik uygulamalarını ve politikalarım sergilemek, girişimciliğin katma değeri üzerine farkındalığı arttırmak ve potansiyel girişimcileri cesaretlendirmek amacını taşımaktadır.

Ulusal, bölgesel veya yerel düzeyde girişimciliğin geliştirilmesine yönelik model ve programlar geliştiren ve uygulayan kurum/kurulıışların katılabileceği ödül yarışması altı kategoride gerçekleştirilmektedir:

1. Girişimcilik ruhunun geliştirilmesi: Özellikle gençler ve kadınlar arasında girişimcilik ruhunu ve kültürünü (zihniyetini) oluşturmayı amaçlayan faaliyet ve uygulamalar
  2. Yeteneklere yatırım yapmak: Girişimcilik becerilerinin ve mesleki, teknik ve yönetsel becerilerin geliştirilmesine yönelik uygulamalar
  3. Girişimcilik ortamının geliştirilmesi: İşletmelerin kuruluşunu ve gelişimini desteklemeye, yasal ve idari süreçleri basitleştirmeye ve “önce küçük olanı düşün" prensibini KOBİ’lerin yararına uygulamaya yönelik yenilikçi politikalar ve uygulamalar
  4. İşletmelerin uluslararasılaştırılmasmın desteklenmesi: İşletmelerin ve özellikle KOBİ’lerin hem Avrupa içindeki hem de Avrupa dışındaki pazarlarda yer alan fırsatlardan faydalanmasına yönelik teşvik edici politikalar ve uygulamalar
  5. Kaynak etkinliğinin ve çevre dostu (yeşil) pazarların gelişiminin desteklenmesi: KOBİ’lerin çevre dostu (yeşil) pazarlara erişimini destekleyen ve çevreye duyarlı becerilerin geliştirilmesi, eşleştirilmesi ve finanse edilmesi gibi kaynak etkinliğini geliştirmeye yardtmcı olan politikalar ve uygulamalar
  6. Sorumlu girişimcilik: Küçük ve orta ölçekli işletmeler arasında ortak sosyal sorumluluğu teşvik etmeye yönelik uygulamalar. Aynı zamanda özellikle uzun dönemli işsizler olmak üzere işsizler, yasal göçmenler, engelliler ve etnik azınlıklar gibi dezavantajlı gruplar arasında girişimciliğin teşvik edilmesine yönelik uygulamalar

Avrupa Komisyonu'nun sponsorluğunda 2006 yılından beri düzenlenen Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri yarışmasına AB üyesi ülkeler, İzlanda ve Sırbistan’ın yanı sıra 2011 yılından itibaren Türkiye de katılmaktadır. Ödül Programının Türkiye’de duyurulması ve Türkiye’den iki aday belirleyerek Komisyona bildirilmesi konusunda KOSGEB görevlendirilmiştir.

2019 yılı Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri ulusal seçim süreçleri sonunda her ülkeden belirlenen iki aday Komisyon’a bildirilecek olup başvurular bir jüri tarafından değerlendirilecektir. Jüri, iş dünyası ve üniversite temsilcileri, Avrupa Konseyi Başkanlığını

yürüten ülke temsilcileri ile bir önceki yıl ödül alan kurum/kuruluş temsilcilerinden oluşmaktadır.

Yukarıda belirtilen her kategori için bir başarı ödülü ayrıca, tüm kategoriler arasında seçilecek en yaratıcı ve en ilham verici girişimcilik uygulamasına Jüri Büyük Ödülü verilecektir.

Başvurular, projenin en az iki yıl boyunca uygulanmış, orijinal, yenilikçi ve bölgede veya Avrupa'nın herhangi bir yerinde tekrarlanabilir olması, yerel ekonomiye etkisi ve yerel paydaş ilişkilerini geliştirmeye yönelik katkıları açısından değerlendirilecek olup, ödüller 26 Kasım 2019 tarihinde Finlandiya’nın Helsinki kentinde gerçekleştirilecek olan törende sahiplerini bulacaktır. Söz konusu törene ulusal aday olarak gösterilen tüm proje sahipleri davet edilmektedir.

Yarışmaya;

• Yerel,bölgesel ve ulusal kamu kurum ve kuruluşları,
  • Kamu-özel ortaklıkları
  • Üniversiteler başvurabilecektir.

Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri ile ilgili detaylı bilgi; http://cc.europa.eu/growth/smes/siipport/enterprise-promotion-awards/mdex_en.htm ve https://blogs.ec.europa.eu/promotingcnterDrise/eeDa-2019-launch/ adresinde yer almaktadır.

2019 yılı Avrupa Girişimciliği Teşvik ödüllerine başvurmak isteyen adayların www.kosgeb.gov.tr adresinde yer alan başvuru formunu doldurarak 31 Mayıs 2019 tarihine kadar başvuru yapılması gerekmektedir.