Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS)

11 Nis

Yunus Emre Enstitüsü, Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen bireylerin dil yeterliklerini ölçmek üzere, Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Metni’nde belirlenen yeterlik tanımları doğrultusunda bir Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) modeli geliştirmiş ve bu sınavın uluslararası ölçekte uygulamalarına başlamıştır. Enstitü, bu uygulamasıyla Türkçenin uluslararası geçerliğe sahip standart bir sınava kavuşmasını ve Türkiye’nin yabancı öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalarına destek olmayı amaçlamaktadır.

Türkiye üniversitelerinin yabancı öğrencilerin ilgi odağı hâline gelmesi, söz konusu öğrencilerin üniversitelerimize kabulünü kolaylaştırması ve Türkçe düzeylerinin doğru ölçütlerle değerlendirilmesi açılarından TYS büyük önem arz etmektedir.

Türkçenin uluslararası geçerliğe sahip standart sınavı olması hedeflenen TYS, bu özelliğiyle yurt dışında Türkçe öğreten farklı kurumlardaki öğretimde standartları oluşturmayı amaçlamaktadır.

Bir sonraki TYS uygulaması 5 Mayıs 2018 tarihinde yapılacak ve başvurular 19 Mart-20 Nisan 2018 tarihleri arasında alınacaktır. Yıl içindeki son sınav ise 28 Temmuz'da gerçekleştirilecektir.

Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) ile ilgili ayrıntılı bilgiye tys.yee.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

İyi günler, iyi çalışmalar dileriz.