GERİ DÖNÜŞÜM Hk.

03 Ara

Yeniden değerlendirilme imkanı olan atıkların çeşitli fiziksel veya kimyasal işlemlerden geçirilerek ikincil hammaddeye dönüştürülmesi ve tekrar üretim sürecine dahil edilmesi şeklinde tanımlanan geri dönüşümde amaç; kaynakların israf edilmesini önlemek ve atıkların kaynağında ayrıştırılması ile birlikte atık çöp miktarını azaltmaktır. Demir, bakır, kağıt, plastik, cam, vb. atıklar gibi maddelerin geri dönüşüm ve tekrar kullanılması, tabii kaynakların tükenmesini önleyecektir. Bu durum; ülkemizin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ithal edilen malzemeye ödenen döviz miktarını da azaltacak, kullanılan enerjiden büyük ölçüde tasarruf sağlanacaktır. Örneğin kullanılmış kağıdın tekrar kağıt imalatında kullanılması hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azaltmakta ve bir ton atık kağıdın kağıt hamuruna katılmasıyla 8 ağacın kesilmesi önlenmektedir. Geri dönüşüm uzun vadede verimli bir ekonomik yatırımdır. Geri dönüştürülebilir nitelikteki atıklar normal çöple karıştığında bu malzemelerden üretilen ikincil malzemeler çok daha düşük nitelikte olmakta ve temizlik işlemlerinde sorunlar yaşanmaktadır. Bu yüzden geri dönüşüm işleminin en önemli basamağını kaynağında ayırma ve ayrı toplama işlemleri oluşturmaktadır.Yukarıda açıklanan çerçevede Fakültemizin uygun noktalarına kağıt, cam ve plastik malzemeler için geri dönüşüm atık kutuları konulmuştur. Biriminiz personel ve öğrencilerin kağıt, cam ve plastik atıklarını çöp kovalarına atmak yerine bu geri dönüşüm kutularına atmaları; yiyecek atıkları, sigara izmariti gibi çöplerinde bu geri dönüşüm kutularına atılmaması gerekmektedir. Kaynağında ayrıştırma süreçlerinde personel ve tüm öğrencilerimizin desteğini beklemekteyiz.